Hvad er humor?

Latter kan mere end at latterliggøre

Artikel i Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, efterår 2013.

Michael Billig placerer i Laughter and Ridicule (2005) latterliggørelse i hjertet af humor og argumenterer for, at humor igennem århundrederne primært har tjent til at disciplinere menneskers adfærd. Formålet med artiklen her er at nuancere det negative syn på humor, Billig repræsenterer, ved at argumentere for, at humor bør vurderes ud fra den funktion, den tjener i den konkrete situation. Først ses nærmere på Billigs udlægning af humorens historie og dernæst udpeges tre funktioner ved humor, som hverken fungerer (primært) disciplinerende eller stammer fra en negativ kraft: humor som retorisk strategi, ventil og kreativ ressource.

Læs hele artiklen her


Hvorfor griner vi?

Interview i Videnskab.dk. Artikel af Charlotte Persson, 12. maj 2013.

Har du nogensinde prøvet at tisse i bukserne af grin? Eller haft svært ved at trække vejret eller måttet holde fast i en dørkarm, fordi noget var alt, alt, alt for sjovt?

Til det kan de fleste nok svare et stort og rungende ja – men måske har du så også prøvet at komme til kort, da du efterfølgende skulle forklare en udenforstående, hvad det egentlig var, der var så sjovt på daværende tidspunkt.

Men hvad griner vi af, hvad sker der i hjernen, når vi gør det – og hvorfor gør vi det?

Læs hele artiklen på Videnskab.dk her


Det kaldes ironi

Foredrag om ironi afholdt på Golden Days Festival i København, 5. september 2015.

Se hele indslaget her


Hvad er dansk humor?

Interview i TV2 Lorry (Lounge), 25. februar 2015

Se hele indslaget her


Humor på dansk – hvad, hvordan og hvorfor?

Artikel på Videnskab.dk, 27. januar 2015.

I sin nytårstale i 1984 beskriver Dronningen, hvordan danskerne møder gæstearbejdere med »vores danske humor og små, dumsmarte bemærkninger«.

De fleste af os forstår nok intuitivt, hvad Dronningen dengang henviste til, men alligevel er dansk humor en svær størrelse at sætte ord på. For dansk humor kan være mange ting, afhængigt af hvem man spørger, og hvor man kommer fra.

Nogle vil måske nævne Molbovittigheder eller Århusianerhistorier som typisk dansk. Andre vil sikkert pege på vores brug af ironi og sarkasme.

Hvorfor er det mon disse former for humor, der så ofte bliver fremhævet som danske? Hvordan kommer de til udtryk? Og er vores humor i virkeligheden så dansk, som vi går og tror?

Læs hele artiklen her